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Mr Keith Thompson

Principal Welfare Rights Officer
Northumberland Care Trust
Tweed House ‘
Hepscott Park 10 October 2003

Morpeth
Northumberland NE6 6NF

Dear Mr Thompson

Thank you for your letter. GPs are required to provide statements to support claim for “help
with self care” in connection with State benefits. This would be indicated on the new style AA

claim form.

A shortened DLA claim form, similar to the new AA form is being tested in the North London
area. The statement on this is also a Terms of Service requirement for GPs.

Hope this information is helpful.

1

Yours 7‘«;,10ere

Dr Rogér Thomas
Medical Manager
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Mr Keith Thompson

Principal Welfare Rights Officer e st g
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Tweed House

Hepscott Park S 29 September 2003
Morpeth

Northumberland NE6 6NF

Dear Mr Thompson

Your e-mail to Liz Mullins at the Cabinet Office has been passed to me. | am one of the
doctors with responsibility for the medical policy in relation to Disability Living Allowance and
Attendance Allowance. In your letter you ask about NHS GP's responsibility for completing

the supporting statement on section 2 of the claim pack.

GPs are no longer listed as a person who should complete the statement on section 1 (part
1) of the claim pack. Although it is not essential that a doctor completes the statement on
section 2 they are required to do so when asked by a patient (or representative).

GPs NHS Term of Service in regard to completion of this statement are set out in Para 37 of
the NHS (General Medical Services) Regulations 1992 (as amended). Paragraph 37 states
that:

“A doctor shall issue free of charge to a patient or his personal representative any
medical certificate of a description prescribed in column 1 of schedule 9 which is

reasonably required....”
Schedule 9 of these Regulations describes a ‘medical certificate’ to:

“Support a claim to prove inability to work or incapacity for self support for the
purposes of an award by the Secretary of State.”

| hope this information is helpful. If you require further clarification please do not hesitate to
contact me.

Yours sincerely

7:0 M‘
Dr Roger Thomas

Medical Manager

Cc: Liz Mullins — Cabinet Office




